Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 29. szerda
Boldog névnapot Auguszta nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Szemiológia és esztétika
Mukarovsky, Jan - Szemiológia és esztétika
Mukarovsky, Jan
Szemiológia és esztétika

kiadó: Kalligram
cikkszám: 11130017
ISBN: 9788071498711
megjelenés: 2007-01-01
készlet: Nincs készleten
Akciós ár: 2125 Ft
(5 % áfával)
Régi ár: 2500 Ft
 
Leírás:
A Szemiológia és esztétika az első önálló magyar nyelvű válogatás Jan Mukařovský (1891 Písek -1975, Prága) irodalomelméleti és esztétikai tárgyú írásaiból. A kötetben szereplő szövegek itt olvashatók először magyarul. A válogatás célja, hogy Jan Mukařovskýt mint a szemiológiai alapú összehasonlító művészetelmélet megalapozóját és klasszikusát mutassa be, aki ugyan elsősorban irodalomtudósként vált ismertté, pályáján mégis folyamatosnak mondható az érdeklődés más művészeti ágak kérdései és kölcsönös kapcsolatai iránt. A saussure-i szemiológia, a nyelvi és építészeti funkcionalizmussal és az avantgárd művészetek tapasztalataival együttesen járult hozzá ahhoz, hogy kutatásait fokozatosan kiterjessze a képzőművészet, az építészet, a színház és a film irányába is. Ezért kaptak helyet a kötetben az irodalomelméleti és a tudománymódszertani tanulmányok mellett az említett művészeti ágak kérdéseivel foglalkozó írásai is.


Mukařovský egy szűkebb nyelvészeti poétika közegéből jutott el egy tág és dinamikusan felfogott kultúraszemiotika koncepciójához, mely egymással kommunikáló (jel)rendszereknek tekinti a művészeteket, illetve a művészet és a társadalom közti viszonyokat is így fogja fel. Igyekezett összhangba hozni a műalkotások esztétikai autonómiáját és a társadalmi beágyazottságát hangsúlyozó elképzeléseket, miközben fokozott figyelmet szentelt a szerző és az olvasó(k) közt zajló kommunikációnak. Hangsúlyozta a művészi jelek többértelműségét és struktúrájuk ellentmondásos, széttartó energiákkal teli jellegét. Elképzelései irányadónak bizonyultak az utána következő irodalmi, esztétikai és jelelméleti kutatások számára, s a hozzájuk való ismételt visszatérést a kultúra jeleinek és médiumainak kölcsönhatása iránti jelenkori érdeklődés is indokolhatja.
A kötet végén szereplő kommentárok és bibliográfiák elősegítik, hogy Jan Mukařovský munkásságáról, annak hagyományairól és utóéletéről árnyaltabb képet alkothassunk magunknak.

Válogatta, az előszót és a kommentárokat írta Benyovszky Krisztián
Az előszót és a kommentárokat szakmailag ellenőrizte Žilka Tibor

Tulajdonságok:
terjedelem: 379 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Beke Márton, Benyovszky Krisztián
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román