Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 24. péntek
Boldog névnapot Gábor, Karina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
A feltételes megálló
Tandori Dezső - A feltételes megálló
Tandori Dezső
A feltételes megálló

kiadó: Scolar
cikkszám: 11146826
ISBN: 9789632441375
megjelenés: 2009-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 3900 Ft
 
Leírás:

Tandori Dezső a magyar irodalom megújulásának egyik legeredetibb és legnagyobb hatású képviselője, a XX-XXI. századi modern magyar irodalom emblematikus alakja.
Tandori Dezső versei a hatvanas évek közepétől fogva jelennek meg rendszeresen. Már első önálló kötetével, az 1968-ban megjelent Töredék Hamlettel berobbant a magyar irodalmi köztudatba, s általa - továbbá a következő kötete, az 1973-ban megjelent Egy talált tárgy megtisztítása által - forradalmasította a modern magyar költői nyelvhasználatot és költészetfelfogást.
Tandori a hetvenes évektől kezdődően igen sokféle műfajban kipróbálta tehetségét: versei mellett írt filozofikus esszéket, újító jellegű prózai műveket, gyermekkönyveket, s nem elhanyagolható a minimal art vagy a concept art jegyeit felvonultató képzőművészeti és grafikai tevékenysége sem. Tandori azóta is a magyar irodalmi, s különösen a költészeti megújulás központi szereplője. Örökösen új poétikákat kipróbáló, állandó megújulásra kész költészete, lírájának metafizikai mélysége, érzelmi gazdagsága, filozofikus játékossága minden kötetében újszerűen és felszabadítóan hat. A feltételes megálló című, 1983-ban a Magvető Kiadónál megjelent könyve a kortárs magyar líra megkerülhetetlen sarokpontja. A kötetben egyértelműen tetten érhetők a költői nyelv megújításának "tandoris" vonásai, Wittgenstein és a nyelvkritikai filozófia hatásai, a nyelvnek a legelemibb részekre való csupaszítása, továbbá e nyelvi aszkézisben a létezésre és a legfontosabb érzelmekre való koncentrálás szándéka. De emellett tetten érjük a művészet határvonalainak Tandorira oly jellemző átlépésének szándékát, illetve e határok kitágításának vágyát (jól példázzák ezt a kötetben fellelhető Tandori-rajzok, ábrák, valamint az impresszionizmus nagy festői előtt tisztelgő versciklus).
A kötetben a modern líra és a kísérleti költészet főbb irányzatai találkoznak. A Scolar Kiadó épp ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a modern magyar költészet szempontjából korszakos jelentőségű mű ne csak a könyvtárak porosodó polcairól legyen beszerezhető, hanem megújuló formában, ismét hozzáférhetővé váljék.

Tartalom
A kötetben olvasható-látható Tandori-versek több cím köré csoportosítva, sajátos keretbe szerkesztve jelennek meg:

A feltételes megálló
I. rész:
A bendigói villamos (1978)

II. rész:
A megfelezett hasonlat (1977-1978)

III. rész:
A verébf&

Tulajdonságok:
terjedelem: 504 oldal
kötéstípus: keménykötés

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román