Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 30. csütörtök
Boldog névnapot Zalán nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Színek, terek, emberek - Irodalom és színház a 18-19. században
Kerényi Ferenc - Színek, terek, emberek - Irodalom és színház a 18-19. században
Kerényi Ferenc
Színek, terek, emberek - Irodalom és színház a 18-19. században

kiadó: Ráció
cikkszám: 11150828
ISBN: 9789639605985
megjelenés: 2010-01-01
készlet: Utolsó darab!
Ár: 2600 Ft
webes rendelés esetén: 2340 Ft
 
Leírás:
Kerényi Ferenc első és sajnálatos módon már posztumusz tanulmánykötetébe több évtizedes irodalom- és színháztörténeti munkásságából válogatott be tanulmányokat. A magyarországi színháztörténet enciklopédikus tudású szakértője tematikailag és módszertanilag igen változatos munkái értő rálátással foglalkoznak a korszak társadalomtörténeti kutatások szempontjából is jelentős kérdéseivel. Az írások a 18. század közepétől a 20. század elejéig húzódó íve egy jelentős irodalom- és színháztörténeti korszak alakulástörténetét ölelik fel, és számos adalékkal szolgálnak a magyar művelődéstörténet iránt érdeklődőknek. A tanulmányok híven tükrözik szerzőjük kutatói érdeklődésének változatos irányait: a kötetben helyet kaptak a régi magyar színházi gyakorlat kérdéseit tárgyaló tanulmánytól kezdve a Petőfi-kultusz folklorizálódását nyomon követő íráson keresztül az első magyar hivatásos színtársulat társadalmi kapcsolatait vizsgáló munkáig.

KERÉNYI FERENC (1944-2008) pályafutása során a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Színháztörténeti Intézet, az MTA Irodalomtudományi Intézet munkatársaként dolgozott, s tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarán, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Kulcsszerepet játszott Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Madách Imre és Jókai Mór műveinek kritikai kiadásában, valamint számos irodalomtörténeti munka őrzi lektori keze nyomát is.

"A kiváló színház- és irodalomtörténész, Kerényi Ferenc jelen tanulmánykötete szerzője első kísérlete volt arra, hogy különböző helyeken megjelent dolgozatainak egy kis részét összegyűjtve is publikálja. Bármilyen különös is a hazai irodalomtörténészi gyakorlathoz mérve, Kerényinek korábban egyetlen tanulmánykötete sem jelent meg. [...] ... a kötet összeállításakor Kerényinek nyilvánvalóan nem az volt a szándéka, hogy tudományos munkássága átfogó keresztmetszetét rajzolja ki: ő nem összegző tanulmánykötetben gondolkodott, hanem csupán egy, a megadott szempontokhoz illeszkedő válogatást készített el. A későbbiekben tehát feltétlenül össze kell gyűjteni Kerényi Ferenc azon tanulmányait is, amelyek különböző folyóiratok és többszerzős tanulmánygyűjtemények lapjain jelentek meg [...] Addig pedig ez a kötet tükrözi mindazt, mit is gondolt volna saját műveiből felmutathatónak az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb irodalomtörténésze nem az élettől való búcsúzás gesztusaként, hanem még saját alkotóerejének tudatában és újabb, nagyszabású tervekre készen."
Szilágyi Márton szerk.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román