Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 25. szombat
Boldog névnapot Irén, Irisz nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Az anyák
Dimova, Teodora - Az anyák
Dimova, Teodora
Az anyák

kiadó: Napkút
cikkszám: 11153324
ISBN: 9789632631622
megjelenés: 2010-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 1990 Ft
webes rendelés esetén: 1791 Ft
 
Leírás:
"Az írás szentség ennek a szép szónak az igazi értelmében, és minden elemzési kísérlet csak távolabb viszi tőlünk." (Teodora Dimova)

A bolgár szerző (1960, Szófia) - a klasszikus regényíró, Dimitar Dimov lánya - előbb drámáival aratott sikereket, majd Az anyák (Majkite) kéziratával 2004-ben elnyerte a hazai Razvitie-díjat. 2005-ben megjelent a könyv, amelyet a következő évben a kelet-európai irodalmak prózanagydíjával tüntetett ki a nemzetközi zsűri Bécsben. A regényt, melyet azóta újabb bolgár kiadás követett, eddig négy nyelvre fordították le. Az írónő további három prózakötetet jegyez.

"Magukra hagytuk gyermekeinket, elfelejtettünk foglalkozni velük, nem adtunk nekik szeretetet. Sebezhetővé váltak, saját elkeseredettségünknek szolgáltattuk ki őket, nem tanítottuk meg nekik az örömöt, a jóságot, a nevetést, az az igazság, hogy nem tápláltuk őket szabadsággal. Mi tettük őket ilyenné."

- Mikor ragadtál először tollat?
- Gyerekkorom óta írok, mindig vezettem naplót. Az írás nekem olyan, mint a fehér bot a vaknak. Ha nincs ez a botom, megbotlom és beleesem az első gödörbe.
- Az anyák című regény megírására megtörtént eset késztetett.
- Néhány hónap leforgása alatt a drasztikus gyerekagresszió hulláma söpört végig az országon. Meg akartam érteni, hogyan válhatnak normális családból származó gyerekek gyilkossá. A következtetések, amelyekhez a regény írása közben eljutottam, lesújtóak. A társadalmat átható agresszió rávetül a gyerekekre, és ők nem képesek megbirkózni vele, mert nem övezi őket szeretet, mert felnőtté válásuk idején magukra vannak hagyatva. A bajok gyökerei sokkal, de sokkal korábbra nyúlnak: az anyákról van szó. Mintha a bűnt, amelyet egyszer elkövettek, nem lehetne leállítani, csak nagyon súlyos áron megváltani.
- Az írással az alkotó képes változtatni valamin?
- Egy alkotónak az igazat kell mondania, de semmit nem tud megváltoztatni.
- Ha a törvényeket nem is, legalább az emberek gondolkodásmódját?
- Az a legnehezebb. A legaggasztóbb a társadalom atomizálódása, a bezárkózás. A közösség hiánya. Ez Bulgáriában nagyon nyomasztó teher - mindenki egyedül van. A társadalom szervezete szétszakadozott, életerői lebomlófélben vannak. Szétmarcangolta egy kutyafalka. És a közösség hiánya nagyon agresszívvá, nagyon magányossá tesz bennünket, könnyen kivetkőzünk magunkból. Holott úgy lennénk teremtve, hogy együtt, közösségben éljünk.

(Szvetla Kjoszeva interjúja alapján)
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román