Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 27. hétfő
Boldog névnapot Hajnalka nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Írók, szerepek, stratégiák
Völgyesi Orsolya - Írók, szerepek, stratégiák
Völgyesi Orsolya
Írók, szerepek, stratégiák

kiadó: Ráció
cikkszám: 11153788
ISBN: 9786155047060
megjelenés: 2011-01-01
készlet: Utolsó darab!
Ár: 2940 Ft
webes rendelés esetén: 2646 Ft
 
Leírás:
A kötetbe foglalt tanulmányok különböző aspektusok és életpályák egymás mellé helyezésével interpretálják a 19. század első évtizedeitől az 1850-60-as évekig tartó periódusra érvényes társadalomtörténeti folyamatoknak azt a vonulatát, amely az íróvá válás keretét is adta, s amely a birtokos nemesi életformától a vármegyei vagy állami hivatalvállalásig igen széles spektrumban próbálta megteremteni az írói működés egzisztenciális biztonságát. Az elemzések tárgyául választott egyéni életstratégiák és irodalmi folyamatok történeti elemzéseknek válnak itt az alapjául, s ezért a kötet egyszerre járulhat hozzá az utóbbi időben egyre több eredményt felmutató, az irodalmi intézményrendszer alakulására irányuló kutatásokhoz, mint ahogy a 19. századi rendi társadalom átalakulásának társadalomtörténeti vizsgálata szempontjából is új eredményeket hoz. Ugyanakkor az egyes tanulmányok egy-egy problémát körüljárva, az egymást követő nemzedékek tagjainak hasonló vagy éppen nagyon is eltérő mentalitását és szerepértelmezési kísérleteit is igyekeznek felvillantani az olvasó előtt.

Völgyesi Orsolya az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Gondozásában jelent meg Kölcsey Ferenc Országgyűlési naplójának kritikai kiadása (Universitas, Budapest, 2000.).
Önálló kötetei:
Politikai-közéleti gondolkodás Békés megyében a reformkor elején. A rendszeres bizottsági munkálatok megyei vitái 1830-1832. Békés Megyei Levéltár, Gyula, 2002.
Egy siker kudarca. Kuthy Lajos pályafutása. Argumentum, Bp., 2007.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román