Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 25. szombat
Boldog névnapot Irén, Irisz nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Árvák hercege
Irving, John - Árvák hercege
Irving, John
Árvák hercege

kiadó: Cartaphilus
cikkszám: 11154271
ISBN: 9789632661865
megjelenés: 2011-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 3490 Ft
webes rendelés esetén: 3141 Ft
 
Leírás:
Homer Wells a Maine állambeli St Cloud’s városka árvaházának leghűségesebb lakója: hiába próbálja az intézet igazgatója, a szülészorvos Wilbur Larch örökbe adni, a fiú előbb-utóbb mindig visszatér hozzá. Az évek során különös barátság alakul ki Larch és Homer közt, amelynek szakítópróbája lesz, mikor a fiú úgy dönt, szerencsét próbál a világban. Megismerkedik egy fiatal párral, és továbbáll St. Cloud’s-ból, hogy a "Tengernéző" almáskertben vállaljon munkát. Itt barátokra lel, és megtalálja azt a szeretetteljes közeget, amelyre titkon mindig is vágyott. Homer odisszeiája azonban nem ér véget, ugyanis beleszeret legjobb barátja feleségébe.
Az Árvák hercege című regényében Larch doktor és Homer Wells különös és megrendítő kapcsolatának évtizedeken átívelő történetét tárja elénk a háború utáni amerikai próza egyik legeredetibb, legmarkánsabb hangú alkotója, John Irving, aki e monumentális művével egyúttal fejet hajt a tizenkilencedik század egyik legnagyobb angol regényírója, Charles Dickens előtt. A St. Cloud’s-i árvaház és az angyalcsináló orvos történetében Irving súlyos - és aktualitásukból mit sem vesztő, a legtöbb nyugati társadalmat mind a mai napig megosztó - kérdéseket feszeget, sokszor provokatívan, de mindig mély emberséggel. Az 1985-ben megjelent, és komoly kritikai, valamint közönségsikert arató regény diadalútja később a filmvásznon folytatódott. A regényből készült filmet hét Oscar-díjra jelölték - többek közt a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában -, melyből végül két díjat ítélt oda az Amerikai Filmakadémia: a Larch doktort alakító Michael Caine megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó, míg a szerző, John Irving a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscart.

"Ledőlt a kezelőben. Azon a kisebb módosításon töprengett, amelyet ravaszul végrehajtott Homer Wells élettörténetében: egyszer, ha a szükség úgy hozza, meg is mondja Homernak. Igen meg volt elégedve magával, hogy bizonyos képzeletbeli szálat minő szakszerűséggel szőtt bele Homer Wells valóságos élettörténetének szövetébe. Az orvosi képzésről természetesen nem számolt be; azzal már amúgy is gyanúba keverhette volna magát, hogy többször is írt az angyalcsinálásról, de tisztában volt vele, hogy abból az írott történetből Homert ki kell hagynia. Homer Wellsről tehát azt írta Wilbur Larch, hogy szívelégtelensége van, születésétől fogva sérült és beteg szívvel él. Larchnak még arra is volt gondja, hogy ez legyen a fiúról készült első feljegyzés, amihez kerítenie kellett valamennyi megsárgult, régi papírt, és gondosan újrafogalmaznia - és újragépelnie - az egész, valóságos élettörténetet. Mégis sikerült az alkalomszerűnek tetsző helyeken beszúrnia a szívelégtelenségre vonatkozó utalásokat. Az utalások mindig homályosak voltak, és szokatlan módon nélkülöztek minden orvosi pontosságot. Az ťelégtelenségŤ, a ťsérülésŤ vagy a ťgyengülésŤ aligha győzhetett volna meg egy komolyabb nyomozót vagy orvost, akit, mint Larch elképzelte, egyszer talán meg kell győznie. Voltaképpen az is nyugtalanította, hogy meg tudja-e győzni a dologról magát Homert - hiszen ő is félig-meddig kitanulta a szakmát. De ezen elég lesz akkor törnie a fejét, ha a helyzet valóban előáll."
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román