Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 24. péntek
Boldog névnapot Gábor, Karina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Az éden kényszerképzete
Lászlóffy Csaba - Az éden kényszerképzete
Lászlóffy Csaba
Az éden kényszerképzete

kiadó: Napkút
cikkszám: 11155867
ISBN: 9789632631943
megjelenés: 2011-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 2490 Ft
webes rendelés esetén: 2241 Ft
 
Leírás:
A több műfajban alkotó szerzőről, négy évtizedes írói munkásságát felmérve, többször elmondták már, hogy életének és pályájának egyazon szakaszában is képes a legkülönfélébb alakzatokban, technikákban, magas esztétikai színvonalon megszólalni. Az éden kényszerképzetébe szerkesztett prózaszövegeket is hang- és stílusbeli sokszínűség, a nyelvi működés érzékletes viszonyai iránti érdeklődés hatja át. Lászlóffy Csaba prózájának narrációs technikájában követhető, ahogy az egyes szintek, emeletek élethelyzetei egymásba illeszkednek, egymást folytatják, vágástechnikája a filmművészetből ismert párhuzamos és ellenpontozó montázstechnika. A történet köré épített gondolatrendszer mintegy az alkotói képzelet pályaudvaraként működik, reflexió a saját műre, filozófiatörténeti séta, magánbeszélgetések szűkebb és tágabb világa, olykor a groteszk szemlélettel átértelmezett történelemről is. Mintha ritmikus csendeket, kitöltetlen intervallumokat helyezne el a szövegben, pszichikai és érzelmi rekeszeket, melyek újabb hermeneutikai színhelyekké szerveződnek az olvasásban.
A kötet egyes történeteinek szereplői jórészt "deklasszálódott" figurák. A súlyos valósághelyzetek alanyai valahol egy (kolozsvári) nagyregény-konstrukció részei, az utóbbi zavaros évtizedek áldemokráciájának elidegenedett áldozatai. Fizikai, szellemi leépülés vagy tragédia - határhelyzetekről van szó persze: maffia-fenyegetés, merénylet, magzatvesztés, halál; vagy "csak" impotencia és idegklinikai kezelés, balesetnek képzelt, hazudott meghasonlás, a családi kötelékek felbomlása és teljes elidegenedés.
Lászlóffy Csaba művei érzékletesen fejezik ki, hogy két ember kapcsolata ma is a teremtés és a földi létezés egyik legnagyobb rejtélyre, az író feladata pedig nem feltétlenül a válasz megtalálása e rejtélyre, hanem a kérdés minél árnyaltabb, sokrétűbb föladása. Egyik legutóbbi vallomásában ekként értekezik: "A hangulatok gyógyító erejében bízva… szerencsére tudatos alkat lévén, állandó késztetést érzek figyelni és figyelmeztetni az arányokra… Nemcsak a történetre, a sztorira gondolok, hanem a nyelvi szinten is lemérhetőre. S a valóságtartalomba itt a képzeletet is beleértem."

Korpa Tamás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román