Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 25. szombat
Boldog névnapot Irén, Irisz nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Leopold Bloom planetoida
Leopold Bloom planetoida

Leopold Bloom planetoida

kiadó: Artpool - Magyar Műhely
cikkszám: 11164844
ISBN: 9789637596759
megjelenés: 2012-01-01
készlet: Raktáron
Ár: 4990 Ft
webes rendelés esetén: 4491 Ft
 
Leírás:

Ez az album és dokumentumkötet közel 15 évnyi kísérleti művészeti aktivitás lenyomata, következménye és része, gazdag válogatás a Leopold Bloom folyóirat lapjaiból, a Bloomsdayek jelentősebb pillanatainak fotódokumentumaiból és háttéranyagaiból.
A kötet névválasztása, ahogyan maga a folyóirat és a Bloomsday is, James Joyce regényének, az Ulysses-nek a főhősét idézi, akinek apja, nagyapja - a könyv szerint - Szombathely polgára volt. Ily módon Szombathely az a tér, mely egyrészt kerete, másrészt kiindulópontja mind a folyóirat, mind a Bloomsday további alakulásának; azoknak az alkotásoknak, eseményeknek, művészi és nem művészi aktivitásoknak, melyekre jelen kötet egy újabb, kozmikus dimenzióból tekint le.
A Leopold Bloom folyóirat egy 1995 és 2006 között szerkesztett assemblage kiadvány, mely számonként 75 példányban jelent meg, lehetővé téve, hogy a folyóirat nagyrészt egyedi, szignált lapokat közöljön. A példányokhoz csak a szerzők és a kiadvány támogatói, illetve a kísérletező költészet központi vagy marginális műhelyei juthattak hozzá. Zártkörűsége ellenére a folyóirat létével igazolta azt a kísérletet, mely arra kérdezett rá, hogy él-e még a művészek és gondolkodók közötti "aktuális csere" mint szellemi honorárium, illetve összeköttetés. Az összesen 23 számot megélt folyóirat több tucat szerző művét közölte, gyakorlatilag a világ összes lakott kontinenséről.
Ahogyan a Virág család Szombathelyről költözött Pestre, Bécsbe, Milánóba, Londonba, Dublinba, úgy a szombathelyi Bloomsday fesztivál is mintegy 10 évnyi rendszeres szombathelyi virágzást követően elköszönt a várostól, annak Joyce-szobrától, az itt lévő Leopold Bloom Galériától s 2005-ben Budapesten az A38-as hajón szállt vízre. A regénybeli utat/családtörténetet végigkísérve, 2006-ban Bécs s aztán Milánó következett, majd 2008-ban London, ahonnan egészen Dublinig vezetett a résztvevők útja, hogy aztán Joyce valamikori lakószobájában olvadjanak össze a különböző "rétegek".

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román