Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 31. péntek
Boldog névnapot Árpád nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
A fehér közök törvénye
Pressburger, Giorgio - A fehér közök törvénye
Pressburger, Giorgio
A fehér közök törvénye

kiadó: Európa
cikkszám: 11167185
ISBN: 9789630795746
megjelenés: 2013-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 2700 Ft
webes rendelés esetén: 2430 Ft
 
Leírás:

Pressburger György 1956-ban, tizenkilenc évesen hagyta el Magyarországot. Giorgio Pressburger ma az olasz nyelvű európai irodalom egyik legkiválóbb művelője. Magyar is, olasz is, európai is. Úgy közép-európai, ahogy Rilke vagy Kafka volt az – akivel egyébként a mélyen átélt és gondolatilag egészen végletes konzekvenciákat hozó, igen alaposan feldolgozott zsidó hagyomány közössége is rokonítja.


A fehér közök törvénye már címében is mintha a Kabbalát, a Zóhárt idézné. Más – csakis irodalmi – kérdés persze, hogy a szóban forgó törvény – mely szerint nem a szavak, hanem a betűk számítanak: a „fényből születő sötétség”, avagy a „sötétségből táplálkozó fény” titkos, igazi üzenete a betűk fehér közeibe, a semmibe van írva –, tehát hogy „a fehér közök törvénye” a valóságos Zóhárban aligha létezik.


A kötet öt fejezete öt különböző elbeszélés. Mi egyesíti ezeket az egyszerű, mégis megfoghatatlan történeteket? A közös helyszín? A betegségtematika?


A bűvös felismerhetetlenségig stilizált Nyolcadik Kerület, a mesebeli (és csak számunkra, magyar olvasók számára hihető) nevű utcák kulisszái közt Shermann Jenők, Polák Adélok, Spitzer doktorok és Rosenwasser Izsákok jönnek-mennek. Egészségesek és betegek. Orvosok. Halálraítéltek. Pressburger könyve olyasmiről szól, amiről szólni végső soron elkerülhetetlen. Amiről nem lehet: a fehér közökről, csakugyan.


Fordította: Magyarósi Gizella

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román