Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 29. szerda
Boldog névnapot Auguszta nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Nemek között - Nőtörténet, szexualitástörténet
Borgos Anna - Nemek között - Nőtörténet, szexualitástörténet
Borgos Anna
Nemek között - Nőtörténet, szexualitástörténet

kiadó: Noran Libro
cikkszám: 11167945
ISBN: 9786155274251
megjelenés: 2013-01-01
készlet: Raktáron
Ár: 1800 Ft
webes rendelés esetén: 1620 Ft
 
Leírás:

A kötet Borgos Anna pszichológus, nőtörténész elmúlt 8-10 évben született nőirodalmi, nőtörténeti és szexuális kisebbségekkel kapcsolatos tanulmányaiból közöl válogatást. Az eddig csak folyóiratokban vagy különálló tanulmánykötetekben olvasható szövegek egy kötetbe gyűjtve egymással is párbeszédbe lépő, összefüggő képpé állnak össze, kirajzolva a huszadik századelő irodalom- és társadalomtörténetének egy jellegzetes szeletét.

A könyv első fejezete egyrészt irodalmi elemzéseket tartalmaz a huszadik század elején alkotó nőírók, Török Sophie, Erdős Renée, Bródy Lili vagy Gertrude Stein munkáiról (többek között a pszichoanalízist beépítő női regényekről), másrészt életrajzi, nőtörténeti portrékat a századelős irodalom körül, az újságírás vagy a mozdulatművészet területén működő nőkről, Madzsarné Jászi Alice-ról, Csáthné Jónás Olgáról, valamint hisztériás nőbetegek kórrajzairól.

A kötet második fejezete a különféle szexuális identitások "recepciójával" kapcsolatos tanulmányokat közöl: Vay Sándor/Sarolta, a századforduló női testbe született férfiszerzőjének életművéről és (irodalmi, pszichiátriai) fogadtatásáról, a háború előtti orvosi irodalom leszbikusság-képéről, a jelenkori témák közül pedig a biszexualitás és a bifóbia jelenségéről, valamint a kétanyás családokkal kapcsolatos újabb kutatásokról.

A harmadik fejezet recenziókat gyűjt egybe nőirodalmi, nőtörténeti és/vagy pszichológiai témájú könyvekről: többek között Lesznai Anna naplójáról, Bródy Sándorné Fehér Judit novelláskötetéről, Séllei Nóra 19. századi angol nőírókat tárgyaló könyvéről, Elisabeth Badinter anyaságtörténeti munkájáról és egy pszichológia és feminizmus kapcsolatát körüljáró tanulmánykötetről.

Tulajdonságok:
terjedelem: 316 oldal
kötéstípus: keménykötés
ÜKH 2013

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román