Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 29. szerda
Boldog névnapot Auguszta nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Pascal örvénye - avagy a progresszió hullahegyei
Szávai János - Pascal örvénye - avagy a progresszió hullahegyei
Szávai János
Pascal örvénye - avagy a progresszió hullahegyei

kiadó: Magyar Szemle Alapítvány
cikkszám: 11170618
ISBN: 9786155227028
megjelenés: 2013-01-01
készlet: Raktáron
Ár: 3150 Ft
webes rendelés esetén: 2835 Ft
 
Leírás:

A világhálós irodalmi lap rendszeresen közöl rövid netnaplókat, s a hálón böngészve itt-ott találkozunk komolyabb igénnyel készülő feljegyzéssorozatokkal is. Ebből a nézőpontból tekintve a blog is kétféle vonzásnak van kitéve; ha egyfelől a korlátlan szabadság mámora pillanatnyilag feledteti is a szelakció szükségességét, másfelől lassan megjelenőben a minden emberi tevékenységre jellemző formateremtő igény. 


Itt tartunk ma. A jelenség még csecsemőkorát éli, ki tudja, merre fejlődhet tovább. Mindenesetre van, az eddig említettek mellett, egy olyan jellegzetessége, amely megváltoztatni látszik az írásbeliség visszaszorulásának, a képi világ egyre inkébb elhatalmasodó dominanciájának tendenciáját. Az európai kultúra egyértelműen a Szóra, a logoszra épül. Vagyis a Szó értékvesztése ennek a kultúrának az értékvesztése.


A blog, ha teljesen új módon is, újból a Szót helyezi világunk centrumába" - írja számunkra is biztatást adva Szávai János összehasonlító irodalomtörténész, egyetemi tanár új, immár 20. kötetében, mely kivételesen gazdag tematikát dolgoz fel. 


Ez a sokszínűség alighanem összefügg párizsi nagyköveti és kultúrdiplomáciai munkásságával. Olyan élmények ezek, amelyek kiragadták a szűkebb szakma keretei közül, enciklopédikus ismereteit a valósággal ütköztetve új dimenziót adtak tudásának. A kötetben fölidézi a kor néhány kiemelkedő szemelyiségét: Antall Józsefet, Gyergyai Albertet, Illyés Gyulát, Jean Starobinskit és Jean-Marie Lustiger-t, és könyvét egy olyan ciklussal zárja, ami a vallomás erejével helyezi bele egy szemérmes, belő kánonba: "Magyar vagyok" - mondta. Azt nekünk kell hozzátennünk: és ettől annyira európai.


 


Tulajdonságok:
terjedelem: 274 oldal
borító: puhafedelű   

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román