Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 30. csütörtök
Boldog névnapot Zalán nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Nehogy egyedül
Papp-Für János - Nehogy egyedül
Papp-Für János
Nehogy egyedül

kiadó: Magyar Napló
cikkszám: 11170852
ISBN: 9789639961883
megjelenés: 2013-01-01
készlet: Utolsó darab!
Ár: 2000 Ft
webes rendelés esetén: 1800 Ft
 
Leírás:
Papp-Für János költészetében a nyerseség, a kegyetlenség, a hétköznapiság egy mitológiai, békességet és összhangot sugalló világot alkot, ahol az ember, a tárgya, az idő semmi több, mint a világ egyszerű alkatrésze, s mint ilyen: maga a világ.

"Papp-Für János költészetében a nyersesség, a kegyetlenség, a hétköznapiság egy mitológiai, békességet és összhangot sugalló világot alkot, ahol az ember, a tárgya, az idő semmi több mint a világ egyszerű alkatrésze, s mint ilyen: maga a világ. "Egyetlen nagy tócsába folyt össze ablakunk előtt a harangozás". Világ. Ne vessük meg a szót. Nem vakmerőség, nem szánalom mi kimondatja velünk. Papp-Für János verseiben egy olyan csoda "akit mindig szemből süt a Nap", s akinek "állandóan csak a hátát látom". Ehhez a csodához képest minden egyéb viszonylagos és véges, erősíti az ember vándor-tudatát. "Fél arcom úgy ragyog a fényben, mint anyám keze a mosogatótálban". Viszonylagosság. Ne átkozzuk a szót. Nem kísértet, nem kísértés. Ebben költészetben jóra való szabadság. A megkeserítő szenvedélyből való elvonulásban hinni, hogy a kapaszkodást megtagadó szélvihar is barát, mégha "szemében alig maradt" is valami, "ám csak szeretni" lehet. Valami. Ne vessük meg a szót. Szótlanul s névtelenül is többet hordoz a titokból, mint megannyi fogalom, mely földre rántja a misztériumot. Papp-Für János költészetében "kopogtatás nélkül" világít, mindent megél és mindent kivár, mint aki tudja, "a szótlanság bizalom", s "ebben az összevisszaságban" valaki párhuzamosan van, vele van. "Mennyire szégyellem, hogy csak ennyire szeretlek". Valaki. Ne tagadjuk a szót. Papp-Für János költészetében "mikor már a szerelem sem elég" a Hatalmas megjelenik, s bár "mondanom kellett volna még", többé nem szól a csöndes sötétség. "Lepusztult arcomon megváltozott minden menetrend". Íme, a megújító találkozás.

Amikor azon elmélkedünk, mi az, amit Papp-Für János sokszínű költészetéből, mint csendes reményt szólni hallunk, úgy véljünk az a bölcselet, miszerint a végzetes gondolkodásra épült világ a viszonylagosság útjain a valamitől egész a valakiig elvezet."
Iancu Laura

Tulajdonságok:

terjedelem: 95 oldal

borító: puhafedelű
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román