Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 25. szombat
Boldog névnapot Irén, Irisz nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Rozsda - Az idő ölelésében
Rozsda - Az idő ölelésében

Rozsda - Az idő ölelésében

kiadó: Rozsda Endre Baráti Kör
cikkszám: 11171239
ISBN: 9789630879231
megjelenés: 2013-01-01
készlet: Utolsó darab!
Ár: 6000 Ft
webes rendelés esetén: 5400 Ft
 
Leírás:
A művész születésének századik évfordulója alkalmából rendezett retrospektív kiállítás katalógusa.

Rozsda Endre (Mohács, 1913 - Párizs, 1999) születésének századik évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Galéria, a Párizsban működő Rozsda Endre Baráti Kör és a Budapesti Francia Intézet együttműködésével retrospektív kiállításon mutatja be a művész munkásságát. A kiállítás mintegy száz festményt, valamint grafikákat és fényképeket vonultat fel. A válogatáson keresztül kirajzolódik a festőnek a naturalizmustól egészen az absztraktig terjedő pályája, valamint a sajátos szimbólumokat használó képi nyelvezete is.

Rozsda Endre, aki már öt éves korától kezdve rendszeresen rajzolt, kamaszként kezdett el foglalkozni a festészettel és a fényképezéssel is. Tizenhat évesen már Budapesten, Aba-Novák Vilmos iskolájában tanult, s alig múlt húsz éves, amikor már nagysikerű kiállításon mutatta be munkáit.A sikert mi sem mutatja jobban, mint hogy a Szépművészeti Múzeum is egyből vásárolt egy képet ennek a huszonéves fiatalembernek a műveiből.

1938 és 1943 között Párizsban élt, s végül 1956 után is Párizs lett Rozsda Endre hazája, ahol akkor már a szürrealizmus olyan meghatározó személyiségei támogatták, mint André Breton, Marcel Duchamp és Max Ernst. 1945 után a progresszív magyar festők csoportosulásának, az Európai Iskolának volt tagja, majd 1948, a sztálinista kultúrpolitika kezdete után könyveket illusztrált, és sok kortársához hasonlóan a Bábszínházban kapott állást. Kiköltözése után, 1957 februárjában már Párizsban állította ki műveit, s André Breton Rozsda friss és eredeti felfogású műveiben annak a tavasznak az üzenetét érezte, ami szimbolikusan a magyar forradalommal vette kezdetét 1956 októberében.

Rozsda mindvégig távol tartotta magát a stílusok és iskolák egyszerű követésétől. Festészetében, grafikáiban egy olyan művész jelenlétét érezzük, aki mindent képes vonalakkal és színekkel kifejezni, és akinek minden ceruzával és ecsettel húzott mozdulata finom jelentések hordozója.

Tulajdonságok:

terjedelem: 263 oldal

borító: puhafedelű

nyelv: magyar, francia
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román