Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 28. kedd
Boldog névnapot Gedeon, Johanna nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Álmodj szépeket
Gramellini, Massimo - Álmodj szépeket
Gramellini, Massimo
Álmodj szépeket

kiadó: Park
cikkszám: 11171861
ISBN: 9789633550311
megjelenés: 2014-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 2900 Ft
webes rendelés esetén: 2610 Ft
 
Leírás:
Copperfield Dávidnak legalább volt egy nagynénje. Nekem be kellett érnem a mama négy fivérével.

A mamáéhoz hasonlatos érzékenysége miatt a legfiatalabbik testesítette meg a nőiességet ebben a borotvakrém-reklámba illő társulatban. Elneveztem Bácsikámnak. Kétségbeesetten próbáltam érzelmi kötelékekkel magamhoz láncolni a túlélőket.

Egyik délután Bácsikám elvitt a másik nagymamámhoz az idősotthonba, amely a Langhe-dombság szőlőskertekkel borított lankáira nézett. Útközben elmesélte, miért nem számíthatok Giulia nagyira.

A nagyinak temérdek nehézsége volt életében, és túl sok gyereke. Amikor várandós volt Bácsikámmal, a legkisebbel, elkapta a kanyarót, onnantól fogva epilepsziás rohamok gyötörték.

Épp csak kitört a második világháború, amikor a karjai közt halt bele a férje egy közönséges meghűlésbe, melyet egyetlen penicillin injekció meggyógyíthatott volna. A nagyira maradt az özvegyi nyugdíj meg öt éhes árva, akiknek a bendőjét az elsőszülött feladata lett megtölteni: a mama tizenhat évesen elszegődött gépírónőnek a Fiathoz, miközben anyjáról és öccseiről is gondoskodott.

Tanúsíthatom, hogy később is rajtuk tartotta a szemét. Egymásnak adták nálunk a kilincset a feszengő fiatalurak, hogy mindenről kikérjék bölcs Nővérük véleményét: szerelemről, munkáról, a zoknijuk színéről.

A mama a konyhában fogadta őket, ahol lerótták a meghallgatás tiszteletdíját, egy csomag kandírozott gesztenyét. Én a főborsópucoló és szakácsnősegéd kivételes pozíciójából hallgattam fecsegésüket a rendes lányokról, biztos állásokról és más hasonlóan érthetetlen dolgokról.

Bácsikám jó tíz évvel fiatalabb volt a mamánál, kicsit a fiának érezhette magát. Elmesélte nekem, hogyan száguldott át a városon a klinikáig egy ócska robogón a születésem éjszakáján. Miközben a többi rokon rólam faggatta a szülésznőt, ő legelőszöris azt kérdezte, hogy van a mama.
– Hányszor mutogatta nekem a kakidat!
– Hogyhogy? – Elvörösödtem.
– Liba formájú bilid volt. A mama fogta a libát, büszkén körbehordozta a házban, és úgy áradozott a tartalmáról, mint valami szoborról. Rajongott érted.
– Akkor miért ment el?
Nyilván csak addig tetszettem neki, amíg biliztem. Amint átszoktam a vécére, elfogyott a szeretete.
– Nem ő döntött így. Rászakadt a sors…
Bácsikám levette fél kezét a kormányról, és föltette a napszemüveget, hogy ne láthassam a könnyeit.

Tulajdonságok:

terjedelem: 223 oldal

borító: keményfedelű

fordította: Matolcsi Balázs
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román