Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 29. szerda
Boldog névnapot Auguszta nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Budapest, 1900
Lukacs, John - Budapest, 1900
Lukacs, John
Budapest, 1900

kiadó: Európa
cikkszám: 11172758
ISBN: 9789630796309
megjelenés: 2014-04-15
készlet: Utolsó darab!
Ár: 3690 Ft
webes rendelés esetén: 3321 Ft
 
Leírás:
John Lukacs, az Egyesült Államokban élő kiváló magyar történész ezzel a könyvével elsősorban a külföldiek érdeklődését akarta felébreszteni szülővárosa, Budapest iránt, de olyan nagyszerű várostörténetet írt, amely a magyar olvasóknak is maradandó élményt nyújt.

"A város és kultúrája" - jelzi a könyv alcíme, hogy ez a Budapest-portré a várost benépesítő sok, különféle rendű és rangú ember életét is bemutatja. Mégpedig a századfordulón, 1900-ban, amikor Budapest fejlődésének csúcspontjára és fordulópontjára jutott: Berlin mellett Európa szellemi központjává vált. Itt volt a világ legnagyobb parlamentje, Európa első földalatti vasútja; sorra épültek a pompás, eklektikus épületek; a polgárság prosperált; és színre lépett egy nemzedék, amely az irodalomban, képzőművészetben, zenében hirtelen az európai élre ugrott.

"Bármilyen méretű is az érdeklődés 1900 Budapestje iránt, mégsem a nosztalgia késztetett a Budapest, 1900 megírására - bocsátja előre a szerző. - Volt akkoriban (és van ma is) valami kettősség ennek a városnak az életében. Jellegének egyik - visszatekintve színes és vonzó - eleme, hogy életteli, olykor majdnem nyers provincializmusa megfér az urbánussággal, olyan műveltséggel, amely különös módon egyszerre magyar és kozmopolita."

Ez a mindvégig láttató, érzékletes, sőt olykor költőien ihletett stílusban megírt könyv nemcsak egy város fénykorának állít emléket, hanem méltó helyére állítja Magyarországot Európában.

John Lukacs (Lukács János) Amerikában élő, angol nyelven író, magyar katolikus történész. 1924-ben született Budapesten; 1946-ban emigrált szülőhazájából.

1947-től nyugdíjba vonulásáig a pennsylvaniai Chestnut Hill College történelemprofesszora volt, de vendégelőadóként más egyetemeken, így a Columbián, a Princetonon, a La Salle-on vagy a budapesti ELTE-n is oktatott. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszdoktora.

Tulajdonságok:

terjedelem: 340 oldal

borító: keményfedelű

fordította: Mészáros Klára
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román