Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 23. csütörtök
Boldog névnapot Emőke nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Receptek - Az erdélyi főúri konyha titkai
Bornemissza Elemérné, Báró - Receptek - Az erdélyi főúri konyha titkai
Bornemissza Elemérné, Báró
Receptek - Az erdélyi főúri konyha titkai

kiadó: Helikon
cikkszám: 11179292
ISBN: 9789632276595
megjelenés: 2015-06-03
készlet: Raktáron
Ár: 3490 Ft
webes rendelés esetén: 3141 Ft
 
Leírás:
Magyarországon először jelenik meg e kulináris-művelődéstörténeti kuriózum, melyet Bánffy Miklós múzsája, Szilvássy Karola állított össze. Milyen volt egy erdélyi kastélybeli ebéd? Hála a szerzőnek a Richelieu-pulyka erdélyi készítési módját most már bárki tudhatja, csak éppen kedvünk, időnk és hozzávalónk legyen a reprodukálásához. Leírja a nyúl- és libamájpástétomot, a citromos-tejfölös nyelvet, a bechameles roulade-ot, a narancsos tormát vagy a boros-paradicsomos sauce-t. Talán más leírásokban is megtalálhatók ezek, de e könyv receptjeinek elkészítési módja, érzésem szerint, mégis egyedülálló. Mert a rizottót szinte minden szakácskönyv felsorolja, de olyat, hogy a rizst kockára vágott csontvelőben kell megpirítani, vagy hogy a nyúlhátát s egy libamájat először kevés borral megöntözve kell megsütni, vagy hogy a csirkét hogyan lehet tárkonyosan elkészíteni, vagy hogy milyen a májával, zúzájával és finoman tört mogyoróbéllel töltött törökös-magyaros csirke vagy a Chocolade-consommé és a tormaparfait − mind megannyi ételkülönlegesség, íz-tűzijáték – talán csak itt olvasható, jegyzi meg Marosi Ildikó, a kötet összeállítója.

A kolozsvári születésű Szilvássy Karola (1876–1948) kora egyik leggazdagabb családjának leszármazottja volt. A 20. század első évtizedeiben összegyűjtötte az erdélyi arisztokrata családok menüit, étkezési szokásait, majd lejegyezte őket. A RECEPTEK sokat forgatott, vonalas füzetei báró Kemény János hagyatékának rendezése közben kerültek elő.

Tulajdonságok:
terjedelem: 207 oldal
borító: keménytáblás
megjegyzés: ÜKH 2015





felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román