Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 29. szerda
Boldog névnapot Auguszta nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Kötelékek
Szentirmai Mária - Kötelékek
Szentirmai Mária
Kötelékek

kiadó: Napkút - Cédrus
cikkszám: 11184328
ISBN: 9789632635842
megjelenés: 2016-04-28
készlet: Raktáron
Ár: 1490 Ft
webes rendelés esetén: 1341 Ft
 
Leírás:
Szentirmai Mária megkapó eredetiséggel szemléli a világ dolgait, s az emberi lét sokféle kötelékeiből sajátos érzékenységgel teremt hiteles költészetet.

Kötelék a félhomályba tűnő gyerekkorhoz, a "fátyolemlék" családhoz: az egyik én még mindig ott él, az egykori házban, érzi az -alumíniumdoboz illatát, látja, amint az anya "lehajtja fejét Isten előtt", s a nagyapa a "befagyott tó partján áll".

Kötelék a szülőkhöz, alázatosan térdelve a "végtelenből kihasított darabon"; megtapasztalva az apa öregségét: "elfáradt rajtad az öltöny"; és megtapasztalva az elmúlást: a halott anyához a legszebb kosztümjét viszi. Tudja jól: "A gyerekkor nem nő fel soha".

Kötelék a hétköznapokhoz, ahol "hajnalban szelídebben égnek a lámpák", s a "törvények mellett és felett / egy pillanat is a végtelenbe vezet".

Kötelék az időhöz, szelíd küzdelem a múlttal, figyelem a megtartó, felragyogó csodákra, hisz "minden perc egy hosszú némulás".

Kötelék a nyelvhez, s nem véletlen a kötődés a barokk korhoz, a barokk kor nyelvének megidézése: "jókedvvel neveténk, ahogy belénk futa erdő, rét".

Kötelék a hithez, a Bibliához; Szentirmai Mária angyala "ha tehetné, odaadná szárnyát, / emelkedjen fel utca, ember, ház".

Kötelék a szülő és öregedő testhez: "Csak a test, ha hagyom hullani, / csak az mutat helyes utat".

Kötelék a földi léten túlihoz, ahol a költő így a képzeli a találkozást: "Csak körvonalaink mosódtak el, sejtjeink futottak széjjel, / útjuk kitágult, nem érnek célba sem nappal, sem éjjel".
Villányi László

Tulajdonságok:
terjedelem: 78 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román