Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2017. március 26. vasárnap
Boldog névnapot Emánuel nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya 

Facebook-on
Költő és kritikusa a századvégen - Kárpáti Kamil és Rajnai László levelezése
Kárpáti Kamil - Rajnai László - Költő és kritikusa a századvégen - Kárpáti Kamil és Rajnai László levelezése
Kárpáti Kamil - Rajnai László
Költő és kritikusa a századvégen - Kárpáti Kamil és Rajnai László levelezése

kiadó: Stádium
cikkszám: 11187365
ISBN: 9786155198472
megjelenés: 2016-10-27
készlet: Raktáron
Ár: 3490 Ft
webes rendelés esetén: 3141 Ft
 
Leírás:
Rajnai László (1924-2001) irodalomtudós és kritikus, amíg élt, nem jelenhettek meg művei.

Néhány éve folyik írói rehabilitációja. Kárpáti Kamil és Rajnai László levelezése (a '70-es évektől a '90-es évek elejéig) döbbenetes korképet fest a rendszerváltás könyvkiadási anomáliájáról, az erkölcsi züllésről, a magas irodalom teljes háttérbe szorításáról. Rajnai írja egyik levelében:

"Egy elismerő szó nekem többet jelent, mint kimondhatatlan bosszúságok árán pár napig árválkodni egy könyvesbolt kirakatában, azután megint eltűnni a semmiben és a közönyben.(...) Persze, tudom, hogy én is megjelenek majd egyszer, amikor eljött az ideje. Kissé talán porlepetten, talán kissé meghaladottan is, de legalább nem meghamisítottan és önmagamat elárulva."

S egy másik Kárpátinak szóló levélből: "elvben mindmáig nem adtam fel a reményt, hogy egyszer méltó formában (mert az a régi csupán első nekirugaszkodás volt) foglalkozzam költészeteddel a nyilvánosság előtt. Voltaképpen most, gyűjteményes köteted megjelenése alkalmából volna itt az ideje, ha silány egészségem és a műfordítás robotja (tíz esztendeje művelem, anyagi okokból) nem szívná el csekély erőmet. [...] leendő mondanivalóm főbb állomásait azonban eléggé világosan látom: a szürrealista és érzéki zenekíséretet kiváltó festőiség; egyazon melódiának egy eleve melodikus lélekből való szüntelen kiáradása, akárcsak valami 20. századi trisztáni zenéé, végül megható-természetes ragaszkodásod nem a tradicionális értelembe vett, hanem örök lírához, mely halhatatlan, ha manapság általában aluszik is. Csupa Rád nézve jellemző, de ugyanakkor megkülönböztető mozzanat is a kortárs költők nem túlságosan igényes versenyében. Mondom, jó volna felrajzolni ezt a festői-dallamos-lírai mozgáspályát, mely egyre merészebb távolságokat ível át röptével - s közben érik, mint a jó gyümölcsök." Rajnai László, 7. levél, 1984. március 29.

Tulajdonságok:
terjedelem: 151 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román