Hírek, Sajtószoba

Üveggolyók 15 éves az Írók Boltja

Az Írók Boltja egy irodalmi díjat alapított 15 éve, az Üveggolyó Rendet. Az Üveggolyó egy olyan elismerés, amit a könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek, aki bensőséges kapcsolatot ápol a bolttal és munkatársaival. Az idén önállóságának 15. évét ünneplő Írók Boltja az alkalomra egy irodalmi antológiát jelentetett meg. Bemutatóján két korábbi díjazott, Balla Zsófia költő és Sándor Iván író is részt vett.

A délelőtt 11 órakor kezdődő sajtótájékoztató-beszélgetést Forgách András moderálta, az ő kérdéseire válaszolt az Írók Boltja két vezető egyénisége: Balogh Edit és Nagy Bernadette, valamint Balla Zsófia és Sándor Iván, mindketten az Üveggolyó Rend díjazottjai.

Forgách kérdéseire a két üzletvezető elmondta, hogy a bolt ma már a dolgozók tulajdonában van, vagy 25 éve ismerték meg egymást, mindketten Halasi Adrienntől tanulták a könyvszakmát, bár korábban egész más elképzelésekkel vágtak neki az életnek. Említésre kerültek a kedvenc írók, kedvenc irodalmi személyiségek is, valamint az irodalmi találkahelyként működő bolt esetleges gazdasági nehézségei.
Balla Zsófia, aki az antológiában közölt versét is felolvasta és Sándor Iván beszéltek a bolthoz és munkatársaihoz fűződő kapcsolatukról, régi történetekről, amikor például az Ivánok: Sándor és Mándy beugrottak a „lányokhoz”.
Az ünnepséget Ágens élő előadása és azt követő története színesítette, aki maga is eltöltött egy esztendőt a boltban alkalmazottként.
Az antológia, melyben az évente kiosztott Üveggolyó Rend díjazottjainak írásai szerepelnek, amelyek valamilyen módon az Írók Boltjáról szólnak vagy kötődnek hozzá, bemutatója után a 15 fős „Írók Boltjás” csapat egyenként is bemutatásra került, felfedve, hogy ki, hány év óta szolgálja ily módon a kultúra, az irodalom ügyét.

A frontembereken, Balogh Editen és Nagy Bernadette-n kívül Tapodi Gabriella, Kerepeszky Judit Éva, Lendvai Julianna, Elek Anikó, Puskás Enikő, Hományi Péter, Schumann Sz. Katalin, Négyesi Móni, Szakács János, Rybka Mercédesz, Bognár Erzsébet, Nagy Lajosné Brigitta és Jesze Ágnes adja a bolt erősségét.

Az Üveggolyó Rend díjazottjai és az antológia szerzői: Mándy Iván (1993), Mészöly Miklós (1994), Balassa Péter (1995), Parti Nagy Lajos (1996), Tandori Dezső (1997), Petri György (1998), Györe Balázs (1999), Szilágyi Ákos (2000), Göncz Árpád (2001), Keresztury Tibor (2002), Balla Zsófia (2003), Esterházy Péter (2004), Kovács András Ferenc 82005), Nádas Péter 82006) és Sándor Iván (2006).

Közülük a legtöbben ott lesznek az Írók Boltja és a Radnóti Színház közös estjén december 12-én, kedden 19 órától, hogy felolvasásukkal ünnepeljék az antológia-megjelenést és kiadóit. Az est házigazdája Bálint András lesz.

2006.11.30.

Kapcsolódó bejegyzések